De Grote Gele Graafmachine (4+)
Voor alle kleine krachtpatsers en meebewegende dwarsliggers
Waarom zijn kleuters vaak geobsedeerd door graafmachines en hijskranen? Hoe komen die fascinaties tot stand? Biologisch bepaald of juist bijgebracht? Welke dingen leren we – soms al heel jong – aan? Welke afspraken maken we met elkaar en zijn deze zinvol? Lennart Monaster en Stefan Ernst maken een aanstekelijke mix van dans en theater waarin alle regels en gewoontes vrolijk door de wc worden gespoeld.
Welkom onder de motorkap van de grootste krachtpatser van iedere bouwplaats: De Grote Gele Graafmachine.
Onderdelen schuiven in elkaar, knallen uit elkaar. Klabam, kaboem en de klus is klaar. Vier goed geoliede onderdelen doen altijd precies wat van een graafmachine wordt verwacht. Totdat één deel er ineens anders over denkt. Dit onderdeel wil los. Waarom alleen maar graven en scheppen en nooit springen of steppen? Hoezo is een cementmolen niet om in te slapen? Zou een graafmachine niet kunnen dansen als hij toch al zo soepel beweegt? De onderdelen twijfelen hardop of al die afspraken wel kloppen. Twijfel je mee? Na het succes van Vreemde Eend brengen SALLY Dansgezelschap Maastricht en Het Laagland opnieuw een aanstekelijke mix van dans en theater. De Grote Gele Graafmachine is een bonte bende voor alle bouwers, brekers, dwarsliggers en meebewegers vanaf 4 jaar.
Praktische informatie
Speelperiode: okt-nov ‘23 en jan ‘24
Zaal: kleine zaal
Speelvlak: 10 x 10 x 5
Discipline: Dans & theater
Speelduur: 50 minuten
Vrije voorstelling: max. 250 bezoekers
Schoolvoorstelling: max. 200 leerlingen
Groep: PO groep 1 t/m 4
Fotografie – Tycho Merijn
Videografie – Louk Voncken
Agenda
Educatie
De Grote Gele Graafmachine | EDUCATIE
Scholen krijgen voorafgaand aan de voorstelling een educatieve smartboard-video waarin de cast vragen opwerpt over regels, afspraken en gewoontes. Na afloop van de voorstelling volgt een tweede video waarin dieper op dit onderwerp wordt ingegaan. Daarnaast wordt inspiratiemateriaal aangereikt waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen om de beleving van de voorstelling verder te laten beklijven. Bij familiepubliek wordt de beleving van de voorstelling versterkt door speelblokken in de foyer en een giveaway die stimuleert tot napraten.
Kerndoelen: 34, 37, 54, 57.
Credits
Concept, regie & choreografie: Lennart Monaster & Stefan Ernst
Dans & spel: Giorgio Lepelblad, Rutger Remkes, Thirza Riphagen en Jennifer Muntslag
Assistent choreograaf: Patrizio Bucci
Regie-assistentie: Talla Dirkzwager
Tekst: Lennart Monaster
Muziek: Wouter Gulikers
Decor: Douwe Hibma
Licht: Thierry Wilders
Kostuums: Mieke Kockelkorn
Techniek: Dorus van Leeuwen, Eelke Slooten & Christiaan Verschuuren