Proeftuin Dans: Right Now!

SALLY zoekt continu de ontmoeting op met andere makers – ook uit andere disciplines – en werkt actief mee aan de Proeftuin Dans: Right Now! *. De danssector in de Stedelijke cultuurregio Zuid (Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen) bloeit als nooit tevoren en heeft veel te bieden voor publiek, dansers en makers met landelijke en grensoverschrijdende dansfestivals, een grote diversiteit aan podia, dansscholen en opleidingen, en een substantiële groep (amateur)dansers. In de Proeftuin Dans: Right Now! worden diverse programma’s uitgevoerd om dans in en vanuit de Stedelijke Cultuurregio Zuid verder te laten groeien. De initiatieven zijn gericht op het bereiken van nieuw (internationaal) publiek, het ontwikkelen van nieuwe faciliteiten voor dansers en makers – met een focus op jong urban danstalent en midcareer makers – en op meer samenwerking tussen dansfestivals, podia en culturele organisaties. De volgende stap is een duurzame samenwerking die vanaf 2021 overeind blijft met de volgende partners; schrit_tmacher Festival, The Notorious IBE, Festival De Nederlandse Dansdagen, SALLY Dansgezelschap Maastricht, HFC Dancestudio, Madskills, Huis voor de Kunsten Limburg en VIA ZUID. Ook de podia in Heerlen, Maastricht en Sittard, de vooropleiding dans Maastricht en Venlo en CIOS Sittard maken deel uit van deze samenwerking.

* De proeftuin Dans: Right Now! is een van de 15 proeftuinen die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn aangemerkt om bij te dragen aan regionale samenwerking en ontwikkeling op cultureel vlak. SALLY heeft als een van de drie projectleiders een aanjagende rol in deze proeftuin.

Proeftuin Dans: Right Now! gaat live tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen!

De danssector in de Stedelijke cultuurregio Zuid (Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen) bloeit als nooit tevoren. Om het dansklimaat in de Stedelijke cultuurregio Zuid verder te verstevigen werken verschillende partners samen aan de Proeftuin Dans: Right Now! Tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal (donderdag 1 t/m donderdag 8 oktober 2020) zijn de eerste resultaten hiervan zichtbaar.

Blurred Lines
Nederlandse muziekprijs winnaar Dominique Vleeshouwers en winnaar van de Zwaan voor beste dansprestatie Redouan Ait Chitt ontwikkelden voor Festival de Nederlandse Dansdagen samen met regisseur Peter Leung en videomaker Gijs Granaat, in samenwerking met Proeftuin Dans: Right Now!, een digitale voorstelling.

In de voorstelling Blurred Lines laten Redo en Dominique zien hoe ze speels met de juiste grenzen omgaan en breken met vastgestelde kaders. Aan de hand van indrukwekkend slagwerk, virtuoze dans, intieme klanken en beeldende bewegingen starten ze een zoektocht naar de (on)mogelijkheden voor twee verschillende performers op een podium. Blurred Lines gaat op zondag 4 oktober om 20.30 uur in première via de kanalen van Festival de Nederlandse Dansdagen. Deze digitale voorstelling vormt tevens de start voor de ontwikkeling van hun avondvullende voorstelling Blurred Lines in 2021.

CO-LAB 2020
schrit_tmacher ondersteunt – net als NDD – nieuwe makers en dansers in hun ontwikkeling. In het gevarieerde programma CO-LAB laat schrit_tmacher makers en dansers uit de Euregio elkaar ontmoeten. Talentvolle dansers zijn aan de slag gegaan met makers van SALLY Dansgezelschap Maastricht, een choreograaf van Scapino Ballet Rotterdam en makers van VIAZUID. Dit resulteert in een drieluik bestaande uit de volgende werken: Chairs & Squares (Scapino Ballet Rotterdam/ Yannick Wagenaar), Dreamers (choreografen Mami Izumi & Jop Vermeesch) & Dark Crafters (SALLY Dansgezelschap Maastricht/Patricio Bucci & Luis Ricardo Pedraza Cedrón). Vanwege COVID-19 werd de originele speeldatum geannuleerd, in samenwerking met Festival De Nederlandse Dansdagen is de voorstelling op woensdag 7 oktober 19.00 uur online te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen Digitaal!

CO-LAB is een productie van schrit_tmacher Festival in coproductie met VIA ZUID, Huis voor de Kunsten Limburg en ARTbewegt.

Partners
Proeftuin dans: Right Now! is een van de vijftien proeftuinen die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is aangemerkt om bij te dragen aan regionale samenwerking en ontwikkeling op cultureel vlak. De Proeftuin wordt gefinancierd  door het Ministerie van OC&W, Provincie Limburg en de gemeenten van de Stedelijke cultuurregio Zuid (Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen).

De programma’s van de Proeftuin worden uitgevoerd door de verschillende partners:  schrit_tmacher Festival, The Notorious IBE, Festival De Nederlandse Dansdagen, SALLY Dansgezelschap Maastricht, HFC Dancestudio, Angelo Martinus, Huis voor de Kunsten Limburg en VIA ZUID.

Kijk voor meer informatie over het festival op: www.nederlandsedansdagen.nl

Wil je meer weten over de Proeftuin Dans? Kijk dan op: www.proeftuindans.nl