Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian (Khorramabad, Iran,1989) werkt als danseres, choreografe en actrice met haar basis in Maastricht, Limburg. Ze behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen, Duitsland en studeerde af in 2014.

Roshanak heeft opgetreden in het werk van Marina Abramovic (Centerpiece, Fondation Beyeler Basel, Zwitserland), Alexis Blake (Allegory of the painted woman in Riga in het Nationaal museum van Letland), Pina Bausch (Le sacre du PrintempsWind von West en Tannhäuser in Lichtburg Wuppertal), William Sánchez (The silence of  Animals, Machinenhaus Essen), Henrietta Horn (Auftaucher, Neue Aula, Essen) en Isabelle Beernaert (Glass, Nederlandse en Belgische tour.)

Tussen 2015 en 2018 werkte Roshanak samen met het dansgezelschap Gotra / Joost Vrouenraets in Maastricht, in de producties Pandora en (N) emobody met een tour door Nederland en op het Cyprus Contemporary Dance Festival en Theater Aachen, Duitsland.

Als choreografe creëerde ze samen met Foteini Papadopoulou Hips don’t lie, een lecture performance over de heupen (Machinenhaus Essen, Oranjerie Köln Duitsland), samen met Sarah Waelchli Walk to the 10(Theater de l’Usine Genève , Zwitserland) en choreografeerde in de danstheater productie van Roderik Van der Straeten Die kahle Sängerin met acteurs in de Zeche Bochum in Duitsland. Ze creëerde Melt (2018) en Sweet Surrender (2019) met dansstudenten op het Schrit_tmacher Festival in Aken en Kerkrade.

Roshanak speelde de hoofdrol in de film Arezo van Wiam Al-Zabari die werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival en op het Sao Carlos Video Dance Festival in Brazilië. Ze trad op in de theaterproductie van Maëlle Poésy, met een uitgebreide tournee door Frankrijk in 2019 en 2020 op onder meer het IN Festival in Avignon.

Daarnaast is Roshanak docent voor beweging aan de Toneelacademie Maastricht, het Institute of Performative Arts. In 2019 creëerde ze de solo Polished tijdens het Cultura Nova Festival in Heerlen (en Theater de Nieuwe Vorst, Tilburg) en won ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs inclusief een tour door heel Nederland in het najaar van 2020.

Kites

Het idee voor Kites, de nieuwe dansvoorstelling van Roshanak Morrowatian, ontstond in de coronatijd en mede door de huidige vluchtelingencrisis. De lockdown bracht herinneringen naar boven aan haar jeugd en vlucht naar Nederland. Kites wordt een danssolo die is toegewijd aan persoonlijke verhalen van kinderen die opgroeien in vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra. In samenwerking met Stichting Vrolijkheid voert Roshanak gesprekken met kinderen met een soortgelijk verleden. Met Kites wil ze meer begrip creëren voor de impact van het opgroeien in zogenaamde ‘tussenruimtes’. Hoe creëer je hoop en vreugde in een plek doordrenkt van verdriet?

Roshanak won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 met haar plan voor Kites. Vanaf november 2020 gaat ze in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID werken aan de voorstelling. Kites wordt mede ondersteund door het VSBfonds, stichting Elisabeth Strouven en Brand Cultuurfonds.

PR beeld Kites Roshanak Morrowatian

MASK

Wat voor masker draag jij vandaag? Als wie doe je je vandaag voor? De vrolijke? De carrièrepersoon? In de maatschappij moeten we voortdurend presteren en voldoen aan bepaalde rollen. Leven is in elk continent bijna een vorm van overleven geworden. Ons ware gezicht te tonen vinden we eng, veel liever verstoppen we ons achter foto’s met geweldige filters en GIF’s die de val ervoor of erna verbergen. Behoud wat er mooi uitziet en verstop wat echt is. In MASK nodigt Roshanak danser Luis uit juist zijn demonen voor te stellen, ‘fouten’ te maken, persoonlijk te worden en onzekerheden te delen. De kracht van mens zijn, zijn de imperfecties. Zonder filters.

Duur: ± 7 minuten

Credits
Concept en choreografie: Roshanak Morrowatian
Danser: Luis R. Pedraza Cedrón
Muziek: Rutger Zuydervelt
Kostuum: Mami Izumi
Lichtontwerp: Eelke Slooten

MASK zal vanaf januari 2021 te zien zijn tijdens DANSLAB on tour #1.

MASK beeld handen Roshanak

Voorstellingen