Itzik Galili

Itzik Galili (IL, 1961) begon zijn loopbaan als danser bij de Bat Dor Company in Israël en sloot zich vervolgens aan bij de Batsheva Dance Company. In 1990 debuteerde hij als choreograaf met het werk Double Time; een jaar later, in 1991, vestigde hij zich in Nederland. Voor SALLY maakte Itzik Bull’s Eye, Revolt en Skyline.

Itzik heeft gedurende zijn carrière een indrukwekkend aantal choreografieën gecreëerd voor binnen- en buitenlandse gezelschappen. In Nederland voor onder andere Scapino Ballet Rotterdam, Nederlands Dans Theater II, Het Nationale Ballet, Reflex en SALLY Dansgezelschap Maastricht. Internationaal creëerde hij voor onder andere het Gulbenkian Ballet Portugal, Les Grands Ballets Canadiens, Ballet du Grand Théâtre de Genève, Batsheva Dance Company Israel, Tac Company Aachen en Nye Carte Blanche Noorwegen.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft Itzik in 1997 benoemd als artistiek leider van de Stichting Noord Nederlandse Dans in Groningen. The Familiar Stranger, de eerste productie van het nieuwe gezelschap NND/Galili Dance, beleefde in 1998 zijn première. Galili bleef vervolgens twaalf jaar artistiek directeur van NND/Galili Dance. Daarnaast was hij medeoprichter en artistiek directeur van Dansgroep Amsterdam.

Meteen al, met de tweede choreografie The Old Cartoon (1990) die Itzik maakte, won hij de eerste prijs in het Israëlisch Choreografen Concours. In 1992 won hij de publieksprijs tijdens het Internationaal Choreografen Concours in Groningen met The Butterfly Effect; deze choreografie betekende zijn (inter)nationale doorbraak. In 1994 ontving hij de Philip Morris Finest Selection Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur en sinds 2006 is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorstellingen