Conny Janssen

Conny Janssen (Rotterdam, 1958) voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijk choreografe. In 1992 richtte zij haar eigen gezelschap op. Vanaf die tijd presenteert Conny Janssen Danst pure dans die is ingekleurd met een menselijke touch. Voor SALLY maakte zij werk voor de voorstelling Bull’s Eye.

De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, fysiek krachtig en ontroerend. Zij haalt haar inspiratie uit het grootstedelijke leven: een snelle en vitale wereld vol diversiteit. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Haar werk oogt stoer, ruig, dwars en alert en straalt daarmee de typische Rotterdamse stadscultuur uit. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van de dansers. Conny Janssen kiest hierbij voor uitgesproken karakters die op het toneel staan als mensen van vlees en bloed: breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Naast de diverse prijzen voor haar oeuvre werd Conny Janssen ook voor haar persoonlijke verdiensten beloond. Onder andere met de titel Gezichtsbepalend door de Provincie Zuid-Holland (2007). Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2012) en toegetreden als lid van de Akademie van Kunsten (2015), waarvoor zij ook een bestuursfunctie vervult. In maart (2016) ontving zij uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Rotterdam Promotie Prijs.

Voorstellingen