DanceAble #3
Dans. Als er iets geassocieerd wordt met een motorisch perfect functionerend lichaam, is het wel deze vorm van kunst en bewegen. En het is juist deze aanname die Holland Dance Festival wil doorbreken door in november voor de derde keer DanceAble te organiseren. Onder de overkoepelende term DanceAble wil Holland Dance Festival inclusiedans in Nederland stevig op de kaart zetten, drempels verlagen en vooroordelen wegnemen.
Tijdens DanceAble #3, op 29 en 30 november, in Den Haag wordt inclusiedans zichtbaar en tastbaar. Met een voorstelling inclusief wereldpremières, een internationaal symposium en een dans-lab brengt DanceAble de kracht van inclusiedans overtuigend voor het voetlicht. Op vrijdag 29 november presenteert Holland Dance een bijzondere kijk op inclusieve dansproducties. Hiervoor nodigde ze een bont palet van makers en artiesten uit, welke garant staan voor een diverse en verrassende dansavond. Iedere beweging is doordacht, meeslepend en laat de kracht van het menselijk lichaam zien – mét of zónder beperking. Innovatieve duetten van de Mixed Doubles serie worden opgevolgd door een optreden van het internationale Artist in Residence project (AIR). Tenslotte wordt er een voorproefje van de nieuwe, eerste inclusieve dansproductie van Jasper van Luijk vrijgegeven. Kortom: een unieke dansavond die je niet wilt missen.
Duetten
SALLY creëert bijzondere dansvoorstellingen en interactieve dansprojecten voor alle leeftijden. Vanuit thuisbasis Maastricht daagt ze jonge dansers en talentvolle choreografen uit om hun talenten tot bloei te brengen. Abstractie en realisme komen samen in een unieke signatuur waarmee SALLY zich onderscheidt van anderen; zo ook in hun duet op DanceAble #3.
Theater Babel Rotterdam maakt, met dank aan Dansateliers, één van de Mixed Doubles voor DanceAble #3. Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap dat als enige professionele theater structureel werkt met acteurs met en zonder beperking.
Dansateliers is een onafhankelijk huis voor de ontwikkeling van hedendaagse dans. De Rotterdamse organisatie speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van nieuwe generaties dansmakers en houdt hiermee het nationale en internationale dansveld gevoed en in beweging
Het gezelschap Maas maakt kwaliteitstheater en -dans in alle soorten en maten: grote zaalvoorstellingen, kleine schoolprojecten voor in de klas, kleine festivalacts, locatietheater én een dansduet tijdens DanceAble #3. Altijd is er vanzelfsprekend contact tussen het publiek en de mensen die op het podium staan.
Artist in Residence project (AIR)
Onder artistieke leiding van Marc Brew van AXIS Dance Company, host Holland Dance Festival een Artist in Residence project (AIR), als onderdeel van DanceAble #3. Tijdens deze residentie, die aansluit bij het Europese project Europe Beyond Access, staat de ontwikkeling en ontmoeting van danstalent centraal. Brew gaat dit avontuur aan met opkomende Nederlandse en Poolse artiesten, aangevuld met twee ervaren dansers uit de AXIS Dance Company. Dit tableau van dansers met én zonder beperking ontdekt, werkt en ontmoet elkaar vanaf 18 november twee weken lang in een Haagse dansstudio, gaat het gesprek aan met geïnteresseerde bezoekers en geeft een korte presentatie van de uitkomsten van het AIR-project op de openingsavond van DanceAble #3
Preview SUM of US
Ook zal er een preview van de voorstelling SUM of Us te zien zijn tijdens DanceAble #3. In samenwerking met choreograaf Jasper van Luijk, en zijn gezelschap SHIFFT Utrecht, werkt Holland Dance Festival aan een nieuwe inclusieve productie. SUM of Us zal tijdens het Holland Dance Festival 2020 in première gaan en daarna een tournee door Nederland beleven. SUM of Us is een dansvoorstelling over het nemen van risico’s. De titel verwijst naar de ‘som van ons’, het collectief. Daarnaast is ‘sum’ ook slang voor ‘sommigen onder ons’. De dansers gaan met elkaar op zoek naar risico’s, zowel binnen hun eigen fysieke en mentale grenzen als binnen die van de groep als geheel.