Jamie de Groot

Jamie de Groot (NL, 1993) volgde zijn dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na het afronden van zijn opleiding werkte hij voor Club Guy & Roni, Jan Martens, SALLY en de Nationale Opera. In 2017 richtte hij zijn eigen dansgezelschap Dance Company The Kitchen op. Ook richtte hij samen met Rosa Allessie De Afspraak op; een nieuw dansplatform in Leiden dat voorstellingen van jonge dansmakers op bijzondere locaties presenteert. Jamie is als artistiek leider aan het platform verbonden.

In 2015 en 2016 was Jamie één van de jonge makers in de choreografische residenties van SALLY. Tijdens zijn eerste residentie creëerde hij de voorstelling Stay (Up) Date die onder andere op het Festival Over ‘t IJ te zien was.  In zijn tweede residentie deed hij voornamelijk vooronderzoek voor zijn nieuwe voorstelling Urban Castaway, waarvoor hij zelf ook de muziek componeerde.

Als choreograaf heeft Jamie met zijn gezelschap intussen op meerdere festivals gestaan door het hele land. Hij laat zich in zijn werk inspireren door het gedrag en de psyche van de mens. Dit uit zich in sterke bewegingen waarbij theatrale aspecten worden afgewisseld door sterke emoties. Voor zijn voorstelling componeert hij ook altijd zelf de muziek.

Voorstellingen

Stay (Up) Date (2015)