Reden voor een feestje vindt het Maastrichtse dansgezelschap SALLY

SALLY Dansgezelschap Maastricht kreeg in juni te horen dat ze vanaf januari 2021, vier jaar lang worden ondersteund door het Ministerie van OCW. Reden voor een feestje vindt SALLY, mede ook omdat ze al vijf maanden stilzitten.

„We hebben het publiek ontzettend gemist”, slaakt artistiek leider Stefan Ernst een diepe zucht van verlichting. Samen met Ronald Wintjens staat hij al sinds 2006 aan het roer van SALLY. De naam is afgeleid van het Engelse gezegde: sallied forth to see the world. „Wat zoiets betekent als trek eropuit, ga op avontuur! Dat is wat we ons publiek wensen. Om samen met ons op reis te gaan.”

Annuleringen
Dat kon de afgelopen maanden niet. Het gezelschap heeft bijna 90 voorstellingen en activiteiten moeten annuleren door de corona-uitbraak. „Dat was even schrikken”, erkent Ernst, „maar van de andere kant was het ook een moment om te kijken waar we nu staan. In het begin is het vooral veel regelen. We bieden plek aan een tiental dansers, elf educatieve medewerkers en ook kantoorpersoneel. Maar daarna was het tijd om met partners aan te leggen en levert het ook weer nieuwe energie op.”

Ondersteuning
Die energie kreeg een enorme boost toen het Ministerie van OCW bekendmaakte dat SALLY de komende vier jaar kan rekenen op een gegarandeerde bijdrage. „We doen heel veel met en op scholen”, vervolgt Ernst. „Dat kunnen we nu verder uitbreiden. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen hun creativiteit kwijt kunnen.”

Jongeren
Een van de voorstellingen die SALLY brengt is Dit Dat Dans voor kinderen vanaf 4 jaar. „Aan de voorstelling is ook een workshop verbonden. We verdelen de kinderen in groepjes om de dansers heen. We praten met ze over dansen en ze krijgen ook opdrachten”, vertelt Ernst. Zondag is deze voorstelling te zien in Venlo tijdens Same oét, Same thoés, het alternatief voor het Zomerparkfeest.

Danslab
Vanaf september start SALLY ook weer met het Danslab, waarbij jonge talentvolle choreografen de kans krijgen zich te ontwikkelen bij het dansgezelschap. „Onder andere Jennifer Romen, die furore maakte in het tv-programma World of Dance, is één van de makers”, zegt Ernst trots. Verder is SALLY de komende weken te bewonderen bij Lumière open air Festival, Struinen in de Tuinen, Cultuur op Zondag en starten eind september de voorstellingen van Vreemde Eend (4+).

„Het is heerlijk om weer te mogen optreden. We zijn een internationaal gezelschap met dansers uit Cuba, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat is ook het mooie van dans. Dans is een universele taal.”

Paul Dolhain – 18 augustus 2020 Dagblad de Limburger