Limburgse tv-primeur ‘Vreemde Eend’

Voor het eerst zijn Sally Dansgezelschap Maastricht en theater Het Laagland met hun gezamenlijke voorstelling ‘Vreemde Eendʼ te zien op de nationale televisie. Als zesdelige televisieserie op NPO Zappelin.

De Limburger | 02-06-2021
Het lentezonnetje breekt op deze onstuimige lentemiddag door de wolken en dus is het voor de aanwezige filmcrew bij Hoeve Winselerhof in Landgraaf snel schakelen. Een ideaal moment om nog wat extra shots te filmen, meent regisseur Meikeminne Clinckspoor (foto). Dus wordt de geplande lunchpauze een uur doorgeschoven. Om knorrende magen te voorkomen, rent productieassistent Jonna voor acteurs Gijs Nollen, Aafke Buringh (beiden van theater Het Laagland) en danser Patrizio Bucci (Sally Dansgezelschap Maastricht) met soep rond. „Het was even knallen”, knikt regisseur Meikeminne Clinckspoor na afloop van de opnames. Ze wist meteen dat ze Vreemde Eend (voor de leeftijd 4+) buiten wilde opnemen, ondanks het natte voorjaar. Ze was verliefd op het decor, de rode huisjes die als tijdloos micro universum dienen tussen de groene natuur van Landgraaf. Een mooi contrast.

De dansvoorstelling werd tien jaar geleden door artistiek directeur en choreograaf Stefan Ernst van Sally Dansgezelschap gemaakt. Het gaat over ‘Vreemde Eend’ (Patrizio Bucci) die naast Buuf (Aafke Buringh) en Buur (Gijs Nollen) komt wonen. Buuf vindt de gekke dansende man die haar hele dagritme in de war gooit, maar niets en wil geen contact. Terwijl Buur juist wel nieuwsgierig is naar de Vreemde Eend en de nieuwe energie die hij meeneemt.

Theater Het Laagland en Sally Dansgezelschap werkten samen aan de televisiebewerking van de voorstelling ‘Vreemde Eend’. © Tycho Merijn

Clinckspoor: „Gek genoeg is het thema van Vreemde Eend nog steeds heel actueel, ook al heeft Stefan de voorstelling tien jaar geleden gemaakt. Hoe veroordeel je een ander? Wat ís vreemd? Dat zijn onderliggende vragen die aan bod komen. En belangrijk is ook om een ander te zien en niet te oordelen. Dat is een mooie boodschap die onze jonge kijkers meekrijgen.” De dansvoorstelling wordt verwerkt tot een zesdelige kinderserie die vanaf 20 juni op NPO Zapp te zien zal zijn. Met dank aan omroep EO die er wel brood in zag. Filmproducent Elbe Stevens begeleidt de productionele kant. Hij is blij dat Limburg gezien wordt als filmprovincie, vertelt hij tijdens zijn bezoek aan de opnames. Zijn bedrijf Elbe Stevens Films was recent betrokken bij de opnames van de korte film Meten = weten van Toneelgroep Maastricht met Huub Stapel.

Voor acteur Gijs Nollen was het heerlijk om Vreemde Eend weer op te pakken. Hij speelde samen met Patrizio en Aafke de voorstelling ook in het najaar van 2019. Maar dan in de theaters. „Wat me aanspreekt aan het thema, is dat buitenstaanders altijd met argusogen bekeken worden. Alles wat vreemd is, is per definitie niet fijn. En dat angstdenken levert zo’n bekrompen blik op de wereld op, zo zou ik niet willen leven. Eigenlijk is corona ook vreemd en nieuw. En wat mijn voorkeur heeft, is denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Wat kan er nog wél? En wat kunnen we leren van corona?”

Omdat televisie een heel ander medium is dan theater, moesten scènes veel vaker gespeeld worden, zodat de cameraman vanuit diverse perspectieven kon filmen. Nollen: „En er was ook meer tekst, waarbij we mochten improviseren. Dat vind ik heel erg leuk.”

Volgens regisseur Clinckspoor is het de eerste keer dat kleuters via Zappelin een serie hoofdzakelijk met moderne dans voorgeschoteld krijgen. „We weten allemaal dat we dit voor een nichepubliek maken. Sommige kinderen zullen het per ongeluk zien. Maar het is nieuw, anders en het heeft een mooie boodschap.”

‘Vreemde Eend’ is vanaf zondag 20 juni zes weken lang te zien bij de EO op NPO Zappelin rond de klok van 7.50 uur.

Kim Noach – 2 juni 2021 Dagblad de Limburger