Vreemde Eend in de klas

SALLY Dansgezelschap Maastricht en Jeugdtheater Het Laagland brengen de Vreemde Eend in de klas! Via het digibord beleven kinderen van groep 1 t/m 4 de gehele voorstelling, ondergaan ze diverse dans en theateropdrachten met behulp van de originele cast én gaan ze met elkaar in gesprek over anders zijn, iemand buitensluiten en vrienden maken. De educatie afdelingen van beide gezelschappen brengen op afstand kwalitatieve kunsteducatie naar de scholen toe waarbij de leerkracht slechts een coachende rol hoeft aan te nemen.

Vreemde Eend in de klas bevat 6 lessen waarin de leerlingen steeds dieper de voorstelling induiken. De handzame methode bevat duidelijk beschreven opdrachten, instructiefilmpjes die kinderen kunnen volgen en prikkelende vragen om de voorstelling samen te bespreken. De leerkracht kan besluiten om de voorstelling in één keer te bekijken tijdens een regenachtige dag, per les in te zoomen op wat er behandeld gaat worden en/of per opdracht waardoor Vreemde Eend ook goed als tussendoortje ingezet kan worden.

Over de voorstelling

“Goeiemorgen Buur, Goeiemorgen Buuf!” 

Alles is netjes, rustig en onder controle in de straat van Buuf en Buur. Totdat er een nieuweling naast hen komt wonen. Met de komst van deze vreemde eend wordt de straat op zijn kop gezet. Staan Buuf en Buur open voor deze nieuweling? Is er wel plek op het picknick-kleed voor een derde persoon? En wie is hier nu eigenlijk de vreemde eend?

Stefan Ernst (choreografie): “De thematiek van deze voorstelling wordt heel goed begrepen. We kunnen niet ontkennen dat op grote schaal nog steeds wantrouwend gekeken wordt naar iemand die enigszins anders oogt.”

Inez Derksen 
(regie): “Deze voorstelling levert genoeg stof tot nadenken en bespreken op voor leerkrachten en hun leerlingen. Over de impact van elkaar buitensluiten als de angst voor het vreemde en onbekende het wint van onze natuurlijke nieuwsgierigheid.”

Praktisch

Duur voorstelling: 55 minuten – verdeeld over 6 lessen
Thema: onverwachte vriendschap, angst voor het onbekende, diversiteit,
Doelgroep: groep 1 t/m 4
Kerndoelen: 54, 55, 56
Prijs: €150,-  per school
Bestellen via: Axelle de Rore – axelle@sallydm.nl

VREEMDE EEND MUZIEK

Boeken

Boeken die aansluiten op het thema van Vreemde Eend.

  • Beer & Konijn – Een onverwachte vriendschap (Julian Gough)

  • Anton en de meisjes (Ole Könnecke)

Film

Thema

  • Angst voor het onbekende

  • Vertrouwen & vriendschap

  • Je openstellen voor nieuwe dingen

  • Gebaren

  • Wel/niet erbij horen

  • Anders zijn