Heartbeat (10+/familie)

Ken jij dat? Je hoort muziek en plots ben je vrolijk, je voelt weer wat je diep vanbinnen wil. Stilzitten lukt niet meer, je danst! HeartBeat is een wervelend dansconcert met vijf dansers van SALLY Dansgezelschap Maastricht, een spoken word artist en een live orkest van philharmonie zuidnederland met de mooiste muziek: van beroemde klassieke componisten als Bach en Beethoven tot eigentijdse muziekmakers.

Een jongen vindt zijn hartslag terug door dans en muziek. Deze zoektocht resulteert in een hartstochtelijk concert met muziek en dans waarin het gaat om het samenspel van dansers en musici, ieder met hun eigen instrument. Van welke muziek gaat jouw hart sneller kloppen? Of heeft de dans juist je voorkeur?

Het bezoek aan de voorstelling bestaat uit een voorprogramma met vijf mini-optredens van musici en dansers voor kleine groepen gevolgd door het dansconcert HeartBeat in de zaal. HeartBeat is gemaakt voor de doelgroep 10-14 jaar. Het gehele project daagt leerlingen uit om te onderzoeken waar hun hart sneller van gaat kloppen en stelt soms ongemakkelijke vragen: wat gebeurt er als je geen heartbeat hebt en als je die wel hebt, durf je je daar dan over uit te spreken?


Praktisch

Duur: 100 minuten (incl. marktbezoek)
Locatie: In het theater
Thema: Cross-over, je passie voelen
Doelgroep: Midden- en bovenbouw
Speelperiode: Oktober – november 2020
Kerndoelen: 54, 55, 56

Heartbeat - LESMATERIAAL & WORKSHOP

Het digitale lesmateriaal bestaat uit muziek- en dansopdrachten die een beroep doen op het onderzoekend, creërend en reflecterend vermogen van de leerling. Daarmee gaan ze op zoek naar waar hun hart sneller van gaat kloppen, naar hun passie. In een persoonlijk logboekje beantwoorden ze vragen, maken ze opdrachten en beschrijven ze wat ze van de muziek en dans vinden. Een veilige manier om persoonlijke gedachten onder woorden te brengen.


Het is ook mogelijk om een workshop door SALLY op school te laten verzorgen, voorafgaand aan of ter verwerking van de voorstelling.
Duur: 60 minuten per klas
Locatie: In het speellokaal of gymzaal
Te boeken via philharmonie zuidnederland: adeline@philharmoniezuidnederland.nl

Heartbeat - Educatiefilmpjes

Ter voorbereiding op het theaterbezoek aan de voorstelling Heartbeat van SALLY Dansgezelschap Maastricht en Philharmonie Zuidnederland, kun je met deze tutorial al een beetje oefenen op het interactieve moment uit de voorstelling!

Dit filmpje hoort bij opdracht 3b deel 1 – De cello

Dit filmpje hoort bij opdracht 3b deel 2 – Maak een dansfrase

Dit filmpje hoort bij opdracht 6 – Heartbeat dans

Dit filmpje hoort bij opdracht 6 – De presentatie

Dit filmpje hoort bij opdracht 6 – Bodyrhythm

Hartslag

De hartslag is de pompbeweging van je hart. In een hartslag worden eerst de boezems en daarna de kamers samengetrokken door de hartspier. Door deze samentrekking wordt het bloed door de rest van je lichaam gepompt.

philharmonie zuidnederland

Voor de voorstelling Heartbeat werkt Project Sally Maastricht samen met de philharmonie zuidnederland. Dit is een orkest dat is opgericht in 2013.

Liedjes

Er zijn ontzettend veel liedjes geschreven over een hartslag. Voor veel muzikanten en zangers is een hartslag dus een enorme inspiratiebron.
Zie hieronder een kleine selectie:

 • Ruth Jacott – Hartslag

 • Eefje de Visser – Hartslag

 • Jose Gonzalez – Heartbeats

 • Kelly Clarkson – Heartbeat Song

 • Marcus en Martinus – Heartbeat

 • Enrique Inglesias – Heartbeat

 • Niels Geusenbroek – With every Heartbeat

 • Nneka – Heartbeat

 • Don Johnson – Heartbeat

 • Katy Perry – Hummingbird Heartbeat

 • Madonna – Heartbeat

Knutsel je eigen instrument

Lijkt het jou ook niet heel leuk om eens een muziekinstrument te bespelen?
Dat kan! Je kunt namelijk je eigen instrument knutselen.

 • Verzamel een groot conservenblik dat aan 1 kant geopend is en maak hem schoon.

 • Vul het blik voor 1/3 deel met rijst of gedroogde erwten.

 • Maak de bovenkant dicht, bijvoorbeeld met (een aantal) plastic zakjes. Zorg dat hij echt goed dicht zit zodat de inhoud er niet uit valt.

 • Vrolijk het blik op zoals jij het mooi vindt. Bijvoorbeeld met gekleurd papier of stof.

Nu is je eigen shaker af! Veel plezier ermee!