Emma Evelein

Na vele jaren dansen en bewegingsmateriaal creëren, begon ik mijn bewegingstaal en choreografische signatuur te onderzoeken en te definiëren. Een kick van inspiratie kwam tijdens mijn tijd in Israël, waar ik observeerde en leerde van geweldige gezelschappen zoals Sharon Eyal, Batsheva, The Kibbutz Contemporary Dance Company. In hun bewegingen genoot ik van de combinatie van zowel zeer zachte als harde bewegingen die tegelijkertijd zeer transparant waren in wat ze wilden uitdrukken. Dit leidde me naar de zoektocht naar beweging die op zichzelf staat, rauw is en toch verhalen in zich draagt. Aan de andere kant gaf mijn urban/hedendaagse opleiding me het contrast om de rauwe, expressieve vormen en vormen van dans waar ik van hou vorm te geven.

Kunst is een poëtische vertaling van het leven. Ik voel me gezegend met de drang om te blijven dansen en creëren. Om een ​​dimensie te bezoeken die alleen ik kan zien en toch kan verbinden met anderen. Dans is een universele taal, iedereen begrijpt non-verbale beweging. Of het nu gaat om een ​​artistieke solo of een grootse commercial. Het juiste ontwerp van beweging is erg belangrijk voor het gevoel, voor de boodschap van het project. Ik vind het geweldig dat ik elke dag leer hoe ik beweging moet verwoorden en wat het me op dat moment vertelt. Het is een ongelooflijke manier om indirect te vragen: “Ik voel/zie dit, jij ook?” Met een publiek dat reageert: “Ik weet niet waarom, maar ik begrijp het. Zoals ik me voel”.

In mijn samenwerkingen zoek ik vrijheid en kwetsbaarheid. Ik geloof dat de magie ontstaat wanneer een team risico’s uitnodigt, geleid door passie, in een proces met een positieve werkomgeving voor dansers en creatievelingen. Ik kies liever een project blindelings geleid door onderbuikgevoel en passie, dan geleid vanuit intellect, gebruikelijke manieren en gewoonten.

De inspiratie voor mij komt ook van buiten de danswereld; spoken word, film, geluiden en verhalen geven veel aan mijn choreografieën. In de toekomst wil ik ze nog meer gebruiken en me verdiepen in alle disciplines voor dansfilm. Camera, styling, licht, geluid, muziek, kunst ….. moeten allemaal kunnen ondersteunen wat we willen delen: een verhaal vertaald door beweging.

Voorstellingen