Stephen Shropshire

Stephen Shropshire (1972) begint zijn carrière aan de beroemde Julliard School in New York, waar hij afstudeert bij Benjamin Harkarvy. Daarnaast behaalde hij zijn Master in Arts and Heritage aan de Universiteit van Maastricht. Als choreograaf maakt hij zijn debuut in 1992 met het duet Mercy. Inmiddels maakt hij al jaren internationaal furore met zijn atletische en expressieve danstaal en zijn kritische visie op de huidige maatschappij.

In 1999 kwam Shropshire naar Nederland om te dansen bij NND/Galili Dance. In zijn tijd als danser maakte hij acht choreografieën voor het gezelschap waaronder Piper’s Progress, dit werk won de Grand Prize en de Public’s Prize op de 8e International Choreographic Competition Tendances in Luxemburg. Zijn werk Sugarwater werd 1 van de 10 danssuccessen van 2008 genoemd door de London Telegraph. Van 2009 tot 2012 was Shropshire artistiek directeur van NDD.  Als freelance choreograaf heeft hij werken gemaakt voor o.a. Scapino Ballet Rotterdam, Norddans, National Dance Company of Wales, Holland Dance Festival, Dansgroep Krisztina de Châtel en SALLY Dansgezelschap Maastricht. Shropshire’s werk was bij SALLY te zien in Bull’s Eye en Revolt.

In 2016 is The Shropshire Foundation opgericht om de doorlopende ontwikkeling en presentatie van Shropshire’s werk te ondersteunen. De Shropshire Foundation ondersteunt de creatie van dansvoorstellingen, samenwerkingen met artiesten en/of dans gerelateerde organisaties, en onderzoek in en/of in relatie tot het dansveld.

Voorstellingen