SALLY after School (SAS) x Elja Foundation
SALLY After School is een onderzoeksproject naar naschoolse opvang binnen SALLY’s creatieve omgeving. Met de uitvoering van drie pilots is de waarde onderzocht van SALLY After School (ook wel aangeduid als SAS) per leeftijdsdoelgroep, aanpak en doelstellingen. In 2024 hebben 34 deelnemers in de leeftijd van 4-16 jaar geparticipeerd in SAS. Hun deelname heeft veel van de vragen beantwoord, maar nog mooier is dat dit project de jonge mensen de wondere wereld van dans heeft laten ervaren op een manier die ruimte gaf aan hun eigenheid.
In SAS hebben kinderen en jongeren na school in een veilige, kleurrijke en inspirerende omgeving met dansers en docenten van SALLY een nieuwe stap in hun ontwikkeling kunnen zetten. Ze maakten deel uit van een inspirerende en professionele omgeving waar ze werden uitgedaagd om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen, eigen antwoorden te zoeken en zich te verbinden met zichzelf, een ander en de wereld om hen heen.
Hoe verliep het onderzoeksproces?
Er zijn drie pilots uitgevoerd; iedere pilot duurde 8 weken en richte zich op een specifieke doelgroep met een bijbehorend thema.
SAS 1
Tijdens SALLY After School 1 (14 mei – 2 juli) namen 13 deelnemers van BSO de Boomhut deel aan diverse activiteiten. In de studio’s van SALLY hebben de deelnemers zelf gedanst over diverse onderwerpen, voornamelijk gekoppeld aan SALLY’s voorstelling Danslab on Tour #2 die op dat moment in de theaters speelde. Verder hebben ze gekeken bij uiteenlopende repetities, hun ervaring en mening gedeeld tijdens de try-out van BLOB en zelf opgetreden tijdens het Zomerfeest van BSO de Boomhut. In deze periode is ook het contact met de families van de kinderen gelegd en waren zij aanwezig bij andere activiteiten van SALLY.
SAS 2
In de periode van 28 augustus tot 16 oktober hebben 14 deelnemers in de leeftijd van 4-12 jaar SALLY leren kennen. Met KKC de Loper als locatie hadden zij de mogelijkheid om zowel binnen als buiten hun nieuwsgierigheid te voeden. Deze deelnemers zijn ook bij SALLY geweest en bezochten daar de try-out van de voorstelling Krijtje Mij en zorgden voor prachtige scènefoto’s. Ook hebben de deelnemers de professionele fotoshoot meegemaakt voor een nieuw campagnebeeld van een SALLY productie. Met een gevarieerd programma van dansen, kijken naar dans, buiten spelen, eten en interessante gesprekken was het geen moment saai. Tijdens de eindpresentatie voor hun families werd goed duidelijk hoe erg de deelnemers hebben genoten van de diversiteit van het programma. Met een zelf samengestelde bingokaart op zak namen zij hun eigen familie mee in het programma van de voorgaande 7 weken. Het resultaat was een enthousiaste en gezellige groep mensen die op verschillende locaties in en buiten het Kindcentrum aan het dansen, tekenen en spelen waren en waar kinderen de leiding namen. Na afloop ontvingen alle kinderen hun portfolio bestaande uit een oorkonde, de SAS-poppetjes, de evaluaties en enkele foto’s uit de fotoshoot.
SAS 3
Pilot 3 stond in het teken van ‘binnenstebuiten’, een project met een sociaal-maatschappelijk thema gericht op jongeren die nieuwsgierig waren naar hun eigen binnenwereld en hoe die te delen met de buitenwereld. Zeven jongeren schreven zich in om aan SAS mee te doen en samen op avontuur te gaan. Met bezoeken aan festival de Nederlandse Dansdagen en het Bonnefanten Museum deden zij nieuwe inspiratie op om in de studio aan de slag te gaan. Door na te denken, te praten en te dansen over ‘ik, de ander & de wereld’, kwamen al snel boeiende gesprekken op gang die tot interessante dans- en kunstuitingen kwamen. Met coach Laura en filmmaker Daniel werden die uitingen onderzocht door de inzet van het medium film. In slechts 4 bijeenkomsten creëerden zij een prachtige film waarin hun eigen talenten, fascinaties en vragen zichtbaar werden. Tijdens de eindpresentatie voor familie en vrienden kwamen dankzij die film persoonlijke gesprekken op gang tussen de jongeren en hun publiek.
In je SAS met SALLY
Binnen SAS werd gewerkt met twee kernwaarden.
Kernwaarde 1: Gezond lijf, hart en hoofd
SAS richt zich niet alleen op een creatieve en sociale nieuwe generatie, maar ook op een gezonde generatie in lijf, hart en hoofd. Naast de focus te leggen op gezonde voeding en het aanbieden van uitdagende fysieke beweging, is er ook aandacht voor de mentale gezondheid. De vaste creatieve check-in en check-out, maar ook de manier van reflecteren op het eigen proces zijn hier enkele voorbeelden van.
Kernwaarde 2: Vrije ruimte
SAS is een plek waar deelnemers mogen ontdekken, het antwoord niet hoeven te weten en nieuwsgierigheid in iedere richting mag groeien. Bij SAS is iedereen goed zoals die is en is er ruimte om talenten verder te ontwikkelen en om eigen keuzes te maken. Ook als anderen een andere kant op bewegen. Er wordt voldoende aangeboden en tegelijkertijd is er ook de vrijheid om even niet mee te bewegen en de rust op te zoeken.
Samenwerkingspartners
Gedurende het project is er samengewerkt met BSO de Boomhut en Kindcentrum de Loper. Bij de werving is SALLY ondersteund door Trajekt en VO-scholen in Maastricht.