Voorstelling Vreemde Eend wordt TV-serie voor EO/Zappelin

De succesvolle voorstelling Vreemde Eend van SALLY Dansgezelschap Maastricht en jeugdtheatergezelschap Het Laagland wordt een televisieserie. De speelse mix van dans en theater is vanaf zondag 20 juni te bekijken als 6-delige kleuterserie bij de EO op Zappelin.

De kleuterserie blijft dicht bij het originele verhaal, dat thema’s als anders zijn, vasthouden aan rituelen, niet open durven staan voor het onbekende en de kracht van vriendschap op een speelse manier deelt met een jong publiek en hun ouders. In deze thema’s en de combinatie van theater en dans zag de EO een interessante mogelijkheid voor een adaptatie naar tv.

Arnoud Bruinier, eindredacteur Drama EO: “Hoe ga je om met mensen die anders zijn dan jij? Wat loop je mis als je anderen buitensluit? In veel van onze programma’s dagen we als EO kinderen uit om die verschillen juist te omarmen. Thematisch sluit Vreemde Eend daar naadloos bij aan. De voorstelling is dynamisch en vertelt visueel met een krachtige vorm, ik ben er dan ook van overtuigd dat Vreemde Eend ook als serie kinderen zal weten te raken.”

Vreemde Eend wordt geproduceerd door Elbe Stevens Films uit Maastricht. De producent maakte eerder de familiefilm Code M en recentelijk de internationaal gedistribueerde documentaire It’s Dutch Design. De tv-regie is in handen van Meikeminne Clinckspoor. Zij bewerkt het stuk tot 6 afleveringen van 8 minuten. De personages Buur, Buuf en Vreemde Eend worden vertolkt door de originele cast met Gijs Nollen, Aafke Buringh en Patrizio Bucci.

Clinckspoor heeft eerder de kleuterserie Dropje gemaakt voor Zappelin. “Het is altijd mijn wens geweest dans en film te combineren, en de dans een stuk op te tillen in de visuele vertaling naar tv. Met Vreemde Eend komt een mooie eerste mogelijkheid op mijn pad om die vertaalslag te maken. Dat het ook nog voor de doelgroep is waar mijn passie ligt, maakt het helemaal een bijzonder feestje!”

De televisieserie zet net als de voorstelling in op een gestileerde vormgeving, elementair kleurgebruik en een sterk visuele bewegingstaal. Dankzij deze elementen en de korte, eenvoudige dialogen sluit de televisieserie goed aan bij de belevingswereld van kleuters én is deze ook geschikt voor publiek dat de Nederlandse taal nog niet volledig machtig is. De setting van Vreemde Eend zal veranderen; het decor van de rode huisjes wordt verplaatst van de theaterzaal naar een unieke locatie in de buitenlucht.

Stefan Ernst, SALLY: Een spannend proces, als je je artistieke product gaat omvormen tot iets nieuws. Maar Het Laagland en SALLY zijn groot fan van Meikeminne Clinckspoor en haar serie Dropje. Wij hebben het volste vertrouwen dat wij Vreemde Eend samen met haar op een unieke wijze in de huiskamers van duizenden gezinnen gaan brengen.”

Met de middelen van het Actieplan Cultuur van de NPO kan de voorstelling worden omgevormd naar een televisieserie. Vreemde Eend wordt in de komende maanden opgenomen en gemonteerd. Naar verwachting zal de serie in het nieuwe tv-seizoen te zien zijn bij de EO op Zappelin.