TV-serie Vreemde Eend vanaf 20 juni te zien op EO/Zappelin

Hoe ga je met mensen om die anders zijn dan jij? Daarover gaat de zesdelige kleuterserie Vreemde Eend die vanaf 20 juni elke zondagochtend rond de klok van 7.40 uur te zien is bij de EO op NPO Zappelin. De tv-serie is gebaseerd op de succesvolle dans- en theatervoorstelling Vreemde Eend van SALLY Dansgezelschap Maastricht en jeugdtheatergezelschap Het Laagland. De serie is geproduceerd door Elbe Stevens Films uit Maastricht en de regie is in handen van Meikeminne Clinckspoor.

De kleuterserie vertelt het verhaal van Buur en Buuf. Zij wonen in een fijne buurt, waar alles netjes en rustig is. Totdat er een nieuweling naast hen komt wonen. De komst van deze dansende Vreemde Eend zet de buurt op zijn kop. Staan Buuf en Buur open voor deze nieuweling? En wie is hier nu eigenlijk de échte vreemde eend?

De kleuterserie blijft dicht bij de originele voorstelling. De thematiek van anders zijn, vasthouden aan rituelen, niet open durven staan voor het onbekende en de kracht van vriendschap wordt nog steeds op een speelse manier met een jong publiek gedeeld. De personages Buur, Buuf en Vreemde Eend worden in de tv-serie vertolkt door de originele cast met Gijs Nollen, Aafke Buringh en Patrizio Bucci.

Het spelen in een tv-serie was voor Vreemde Eend, danser Patrizio Bucci een nieuwe ervaring: “Op de tv-set realiseerde ik me dat als een scène eenmaal is opgenomen, het dan voor eeuwig is vastgelegd. Zo gaat iedereen het zien.”

Zo zijn er meer verschillen tussen de theatervoorstelling en tv-serie. De tv-serie bestaat uit 6 afleveringen van 8 minuten. Stefan Ernst, artistiek leider van SALLY: “De verhaallijn van de voorstelling leende zich goed om opgeknipt te worden. Iedere aflevering van de tv-serie heeft zijn eigen spanningsboog, maar alle afleveringen achter elkaar vertellen het complete verhaal van Vreemde Eend.” Ook de omgeving van Buur, Buuf en Vreemde Eend is anders. Hun rode huisjes werden van de theatervloer verplaatst naar de buitenlucht. De tv-opnames vonden plaats op het prachtige domein van de Winselerhof in Landgraaf.

Regisseur Meikeminne Clinckspoor, die eerder de kleuterserie Dropje maakte voor de NPO: Het was een feest om een nieuwe vertaalslag te maken voor tv. Mijn keuze om Vreemde Eend van de zaal naar de buitenlucht te brengen was spannend, zeker ook omdat je tijdens de opnames met alle omstandigheden rekening moet houden. Maar ik ben dolblij met het eindresultaat; de frisse speelsheid van buiten geeft een extra laag, waarbij kleuters nog steeds volop hun eigen fantasie mogen gebruiken.”

De EO zag in het verhaal van Vreemde Eend direct een verbinding met de thema’s die zij als omroep willen uitdragen. Arnoud Bruinier, eindredacteur Drama EO: Hoe ga je om met mensen die anders zijn dan jij? Wat loop je mis als je anderen buitensluit? In veel van onze programma’s dagen we als EO kinderen uit om die verschillen juist te omarmen. Thematisch sluit Vreemde Eend daar naadloos bij aan. De eigen dynamiek van dans en theater zijn de basis gebleven van de tv-serie. Het materiaal van de voorstelling past perfect bij de belevingswereld van de (jonge) doelgroep en dat blijkt ook in een tv-serie overeind te blijven staan.”

De oorspronkelijke voorstelling is omgevormd tot een televisieserie met de middelen van het Actieplan Cultuur van de NPO.

Uitzendschema (onder voorbehoud)

Zondag 20 juni | 7:40 uur
Zondag 27 juni | 7.35 uur
Zondag 4 juli | 7.35 uur
Zondag 11 juli | 8:00 uur
Zondag 18 juli | 7.40 uur
Zondag 25 juli | 8.00 uur

Heb je een aflevering gemist? Kijk deze dan hier terug.