SALLY Dansgezelschap Maastricht kent award toe aan choreograaf Liam Francis (UK)

Afgelopen weekend vond de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) in Theater Rotterdam plaats. Als partner van de RIDCC kende SALLY Dansgezelschap Maastricht, dit jaar voor het eerst, een award toe en wel aan de Engelse choreograaf Liam Francis. De prijs bestaat uit een residentie in het Danslab van SALLY, waarin Francis zijn werk verder kan door ontwikkelen onder de begeleiding van SALLY’s artistiek directeur Stefan Ernst.

SALLY’s Danslab is dé werkplaats in Zuid-Nederland voor innovatie in de dans. In het Danslab vinden danskunstenaars de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om met beweging en dans hun verhalen te vertellen. Choreografen die aan het begin van hun carrière staan kunnen er experimenteren en gerenommeerde makers kunnen er hun stijl verfijnen.

In het voorjaar van 2023 resideert prijswinnaar Francis in SALLY’s Danslab. Francis won SALLY’s Partner Award met zijn duet ‘Where to Start?’, dat hij zelf danste samen met danspartner Clark Avery Griffin. Stefan Ernst en artistiek assistent Patrizio Bucci zagen in het duet ‘een eerlijke en rauwe ontmoeting tussen twee individuen, die ontroert’. Beiden zijn van mening dat Francis op een frisse en speelse manier een eenvoudig, maar intrigerend stuk gemaakt heeft. Stefan Ernst: “Ik verheug me op de komst van Francis naar onze dansstudio’s in de AINSI in Maastricht. Zijn werk resoneert met alle leeftijden, dus ook met het jongere publiek van SALLY.”

Liam Francis is een danser en maker uit Brighton (UK). Hij begon zijn carrière bij Zoonation Dance Company, een hip-hop theatergezelschap. In 2014 ging Francis naar Rambert Dance Company. In zijn 7 jaar als leaddanser daar werkte hij o.a. met Christopher Bruce, Sidi Larbi Cherkoui, Sharon Eyal en Hofesh Shechter. In 2021 werd hij genomineerd als Europees Danser van het Jaar en Beste Mannelijke Danser (Tanz magazine). Als choreograaf onderzoekt Francis nieuwe lichamelijke configuraties in een eclectische catalogus van dansvormen. Met succes, want ook Korzo, Skånes Dansteater en Dansateliers kenden hun Partner Award toe aan Francis.