Een combinatie van klassieke muziek en moderne dans via het digibord.

Met het educatieve livestream project HeartBeat@school laten philharmonie zuidnederland en SALLY Dansgezelschap Maastricht de harten van kinderen uit groep 7 en 8 sneller kloppen. Via het digibord krijgen de leerlingen in de klas een broodnodige dosis cultuur aangeboden: een duet van een violiste en een danser. Samen met een workshopbegeleider ontrafelen ze het verhaal van het duet en gaan ze vervolgens zelf aan de slag met een Heartbeat-dans. En dat allemaal op afstand. 

HeartBeat@school is een livestream vertaling van het hartstochtelijke dansconcert HeartBeat dat philharmonie zuidnederland en SALLY Dansgezelschap Maastricht samen ontwikkelden in 2016. De innovatieve educatievoorstelling HeartBeat, met vijf dansers, veertig musici, de dirigent en de spoken word artist op het podium is een groot succes. De voorstelling waarin dans en muziek gelijkwaardig zijn én passend bij de leefwereld van kinderen van 10 t/m 14 jaar is sinds 2016 door zo’n 10.000 leerlingen door heel Zuid-Nederland bijgewoond.

Adeline van Campen, hoofd Educatie philharmonie zuidnederland: “In maart en november 2020 stond HeartBeat opnieuw ingepland in zalen door heel Zuid-Nederland, maar uitvoeren was niet mogelijk. We zijn toen samen met SALLY op zoek gegaan naar een manier waarop we HeartBeat toch voor de basisschoolleerlingen konden opvoeren, met een wervelende en vernieuwende manier van cultuureducatie tot gevolg.”

Via het digibord in de klas krijgen de leerlingen een registratie te zien van een duet: een danser die aanvankelijk geen heartbeat heeft wordt door een violiste met haar muziek aangemoedigd zijn hartslag weer te voelen. Aansluitend studeert een dansdocent van SALLY met de leerlingen een Heartbeat-dans in. Vervolgens gaan de leerlingen, geïnspireerd door het duet, de workshop én het online lesmateriaal zélf aan de slag om een aantal korte dans- en muziekoptredens te maken. Deze minioptredens zorgen samen voor een voorstelling die leerlingen zelf uitvoeren en opnemen. Uitgangspunt: waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

In april en mei wordt HeartBeat@school op meer dan 40 scholen gestreamd.
Kijk hier voor meer informatie over het project.