SALLY in programma Danshuis van de NPO

Op zaterdag 15 mei om 19.30 uur is SALLY Dansgezelschap Maastricht te zien in het programma Danshuis op NPO 2 Extra. De NPO bracht een bezoek aan SALLY’s dansstudio’s in de AINSI in Maastricht voor een kijkje achter de schermen.

In het programma laten algemeen directeur Ronald Wintjens en artistiek directeur Stefan Ernst zien hoe een danshuis, in dit geval een Danshuis aan de Maas, werkt. Ook vertellen ze over de impact van de coronacrisis op het dansgezelschap: de twijfels over het voortbestaan, het stilvallen van de publieksactiviteiten, de grote onzekerheid over inkomsten en verantwoordelijkheid voor een groep dansers en medewerkers.

Maar met behulp van wekelijkse coronatesten bleef er achter de schermen ruimte voor dans. Er werden nieuwe concepten ontwikkeld en er werd volop gerepeteerd voor aanstaande voorstellingen en projecten. Zo geeft Stefan Ernst in het programma inzicht in het repetitieproces van de nieuwe voorstelling Bange Rick. Daarnaast heeft SALLY met name jonge makers de mogelijkheid gegeven om nieuw werk te creëren en volop te experimenteren. Deze jonge makers hebben mooie nieuwe choreografieën gemaakt en zijn bijzondere samenwerkingen aangegaan. In het programma worden Thirza Riphagen, Roshanak Morrowatian en Winston Ricardo Arnon uitgelicht. Zij resideren in het Danslab van SALLY en VIA ZUID. Hier onderzoeken zij de ongelimiteerde mogelijkheden van hedendaagse dans.

Thirza Riphagen vertelt over Kubus, haar choreografie waarin vijf dansers en een grote kubus de hoofdrol spelen en samensmelten tot een intrigerend geheel. Roshanak Morrowatian toont Mask, een choreografie waarin danser Luis R. Pedraza Cedrón zijn kracht als mens toont, met alle imperfecties en onzekerheden die daarbij horen. Beide choreografieën maken onderdeel uit van de voorstelling DANSLAB on Tour #1 die in 2022 in première gaat. Winston Ricardo Arnon vertelt daarnaast over zijn onderzoek naar bewegingsinspiratie vanuit het skelet en symbiose.

Stefan Ernst, artistiek directeur SALLY: “Nu we niet in het theater en op festivals kunnen staan om ons publiek te ontmoeten, is het een mooi moment om de deuren van onze studio’s open te zetten voor de NPO. Al maanden werken we achter de schermen aan diverse voorstellingen en projecten. Ook in ons DANSLAB worden bijzondere nieuwe choreografieën ontwikkeld. We zijn dankbaar voor het podium dat de NPO ons en onze jonge makers op deze manier biedt.”

Het programma Danshuis is onderdeel van NPO Cultuur. Met het initiatief NPO Cultuur biedt de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. In totaal worden er zes afleveringen gemaakt waarin in iedere aflevering één danshuis centraal staat.

NPO 2 Extra is o.a. te bekijken op kanaal 222 (Ziggo) en kanaal 88 (KPN, XS4all, Telfort).