bis! bis! bis!

Het Laagland, SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland slaan handen ineen voor cultuureducatie in Limburg

Onder de noemer ‘bis! bis! bis!’ bieden theatergezelschap Het Laagland, SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland hun educatieve cultuuraanbod voor het primair onderwijs in Limburg voortaan gebundeld aan. In april valt bij alle Limburgse basisscholen een gezamenlijke educatiebrochure voor 2022/2023 op de deurmat, inclusief een uitnodiging voor de inspiratiemiddagen op 1 en 8 juni aanstaande. Door de krachten te bundelen willen de drie gezelschappen het onderwijs nog beter bedienen en hun impact in Limburg verder vergroten.

bis! bis! bis! staat natuurlijk voor ‘we willen meer’ en is een knipoog naar de afkorting van Basis Infrastructuur, de regeling waartoe we behoren en daarmee landelijk erkend kwalitatief hoogwaardige spelers zijn op het gebied van jeugdpodiumkunsten. Het Laagland maakt theater, SALLY staat voor dans en philharmonie zuidnederland speelt klassieke muziek. Daarbij wordt, vaak in samenwerking met het onderwijs, educatief lesmateriaal ontwikkeld.

bis, tussenwerpsel [bies] kreet waarmee het publiek bij een voorstelling of concert om een toegift vraagt

Nieuwe stap in beproefde samenwerking
Samen met onze partners werken we al langer op diverse vlakken met elkaar samen. Zo ontwikkelen we vaker samen voorstellingen en delen we op regelmatige basis kennis met elkaar. Samen met philharmonie zuidnederland maakten we samen de succesvolle schoolvoorstelling ‘Heartbeat’ en samen met Het Laagland produceerden we de voorstelling ‘Vreemde Eend’, waarvan in 2021 door ZAPP/EO een ‘remake’ is uitgezonden als tv-serie. Nicolle van Lith (SALLY): “We bundelen onze krachten graag om samen met elkaar en met het onderwijs nog meer kinderen onder schooltijd toegang te geven tot bijzondere jeugdpodiumkunsten. Ook willen we het makkelijker maken voor het onderwijs om met ons in contact te komen.” Simone Mager (Het Laagland): “We hebben een gezamenlijke missie en dat is zoveel mogelijk kinderen in Limburg  professionele podiumkunst laten ervaren. Volgens ons is dit een onmisbaar aspect in de ontwikkeling van ieder kind; de fantasie wordt geprikkeld, hun belevingswereld wordt groter en we brengen hen op een invoelbare manier in aanraking met thema’s die voor hen van belang zijn.” Adeline van Campen (philharmonie zuidnederland): “Daarnaast willen we kinderen zoveel mogelijk onderdompelen in de magie van het theater: dat grote gebouw, het zachte pluche, de indrukwekkende zaal en vooral de live-ervaring. De ontmoeting met musici, dansers en acteurs brengt verbeeldingskracht ten volle naar boven.”

Veertien voorstellingen
Het gezamenlijke educatieaanbod 2022-2023 bestaat uit maar liefst veertien educatieve voorstellingen en projecten voor kinderen van groep 1 t/m groep 8. Tijdens twee inspiratiemiddagen, op 1 juni in het Toon Hermans Theater in Sittard en 8 juni in De Maaspoort in Venlo, presenteren we voorproefjes uit het aanbod aan basisschool leerkrachten en ICC’ers. Tijdens deze dagen kunnen zij ervaren wat de gezelschappen in petto hebben en geven de educatoren van de gezelschappen toelichting op de uitgangspunten van het educatieve programma.